We hebben er allemaal weleens last van: weinig motivatie. Je voelt je slap en hebt geen zin om te sporten – of om op je dieet te letten. Je verzint excuses om maar niet te hoeven trainen en lekker op de bank te blijven Netflixen. Geen zorgen, we hebben het allemaal gehad. Hoe ga je om met weinig motivatie en hoe kun je dit overwinnen? Vandaag gaan we hier op in.

Als je meer motivatie wilt, dan is de belangrijkste stap gewoon weer beginnen. Stop met denken en start te doen.

Veel mensen proberen hun motivatie terug te krijgen, of te boosten met motivatie quotes of een goede muziek playlist. Echter, dit werkt niet altijd. Veel mensen denken dat motivatie leidt tot actie, maar eigenlijk is het precies andersom. Dit klinkt onlogisch, maar als je erover nadenkt is het best logisch. Motivatie zorgt niet voor meer energie, maar heeft wel die energie en state-of-mind nodig. En dat krijg je nu net door lekker aan de slag te gaan.

 

CrossFit Rijswijk - Zo kun je weinig motivatie overwinnen

 

Wat is motivatie

Het woord motivatie komt van het Latijnse woord movere, wat actie betekent. Er is allerlei onderzoek gedaan naar motivatie en hoe het werkt. De neurowetenschappers kwamen tot de conclusie dat je hersenen weten wat voor uitdagingen en doelen je wilt behalen en je daardoor de benodigde mentale energie hiervoor geven. Dit is eigenlijk wat motivatie is.

Je hersenen zorgen er dus voor dat je zo gemotiveerd bent om de hele wereld aan te kunnen, of soms even niet als je eigenlijk niet bekend bent met welke doelen en uitdagingen je aangaat. Een van de belangrijkste zaken om je motivatie hoog te houden, is daardoor dus ook dat je realistisch bent in de doelen. Als je toch al weet dat je het niet gaat halen, wordt je dus snel minder gemotiveerd. Heel logisch eigenlijk.

 

Waarom heb je soms geen motivatie?

Motivatie moet dus niet gezien worden als de activator van je goede inspanningen, maar juist als hetgeen je aan de gang houdt gaandeweg. Motivatie werkt zo dat je je doelen kunt behalen en bezig kunt blijven, in plaats van dat het je helpt om die eerste stap te nemen.

Motivatie wordt door je hersenen ingezet als booster voor de dingen die je wilt doen, waarmee je vertrouwd bent en waarin je vertrouwen hebt. Ga je nieuwe dingen proberen, zoals een nieuw trainingsplan of een nieuw dieet, dan is het lastiger om daarvoor gemotiveerd te raken. Hierdoor kan het dus zijn dat je weinig motivatie hebt, voor met name nieuwe dingen.

Een ander belangrijk aspect waarom je soms weinig motivatie hebt, is dat motivatie dus voortkomt uit je hersenen. Echter het deel van je hersenen dat dit verzorgt, is ook heel druk met alledaagse zaken, je focus en je korte termijn geheugen. Dat is dus nogal wat. Het kan soms zo zijn dat dit deel van hersenen gewoon overprikkeld en overwerkt is, waardoor motivatie even naar de achtergrond gaat.

 

Zo overwin je weinig motivatie

Een van de belangrijkste dingen om je helpen met het behalen van je doelen is het opschrijven van je doelen. Maak het concreet en schrijf het netjes op, zo ben je “committed”. Zo behoud je focus en is er een grotere kans dat je je doelen gaat halen. Lees hier een onderzoek over dit feit.

Wanneer je dit doet, zal je ook merken dat je motivatie vele malen groter is en, nog beter, dat je niet snel zonder motivatie zal komen.

Een tweede goede tip om weinig motivatie te overwinnen is het rustig aan doen. Een effectieve stap-voor-stap methode is beter dan volgas maar wat doen. Het zorgt ervoor dat je een goede focus en een goede motivatie houdt. Dit komt doordat je met stapjes werkt, die hetgeen voor hersenen overzichtelijker maken en dus minder moeite kosten in je hoofd. Handig!

 

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft om jouw doelen te behalen?